Unelma mökistä rannalla: mökin rakentaminen

Minkälainen projekti unelmien mökin rakentaminen on? Mitä on hyvä muistaa aikatauluttaessa mökin rakentamisen eri vaiheita? Fohlinien unelma omasta mökistä sai lisäpontta, kun he voittivat Bonvestan Mökkitie-kilpailusta tonttilahjakortin. Lue, miten mökin rakennusprojekti unelmien rantatontilla eteni.


Kun Fohlinit voittivat Mökkitie-kilpailusta lahjakortin, jolla sai alennusta Bonvestan tonttiin, sai unelma mökistä rannalla aimo sysäyksen eteenpäin. Sopiva rantatontti löytyi Bonvestan välittäjän avulla, ja mökin rakentamisprojektiin pariskunta lähti rohkeasti ja avoimin mielin.

Mitä Fohlinit ovat oppineet elämänsä ensimmäisen mökin rakentamisesta? No ainakin sen, että aikaa mökin rakentamiselle on varattava riittävästi.

Puiden kaato talvella, perustusten teko keväällä

Oman mökin rakentamisessa tulee käyttöön hyvät projektinhallintataidot.

- Oman mökin rakentaminen niin sanotusti umpimetsästä on iso projekti. Ensin pitää kaataa puut, jotta saa rakennettua tontille tien. Sen jälkeen puunrungot tulee raivata pois ja viedä kenties sahalle, jotta niistä saa sahatavaraa. Ja siinä sivussa toki pitää raivata oksat pois alta. Samassa yhteydessä tulee suunnitella ja rakentaa maan alle tuleva talotekniikka. Sitten tulee maanrakennusurakoitsija, joka tekee tien tontille. Pitää myös suunnitella, mihin alkaa rakentamaan mökkiä, jotta voi samalla kerralla kaataa puut myös mökin alta ja tehdä perustukset. Nämä kaikki työt kannattaa toki ajoittaa siten, että perustukset tehdään sulan maan aikaan, mutta puut voi kaataa jo talvella, jolloin maa on roudassa, kertoo Miia Fohlin.

 

mokin_rakentaminen_perustukset.jpg

Fohlinit tekivät tonttikaupat lokakuussa ja aloittivat mökin perustusten teon huhtikuussa.

Luvat kuntoon hyvissä ajoin

Kun rakentaa elämänsä ensimmäistä mökkiä, on hyvä tietää, että mökkiprojektiin sisältyy jonkin verran paperitöitä, joihin on myös hyvä varata aikaa.

- Lupaprosessiin kannattaa varata aikaa joitain kuukausia, sillä siihen kuuluu muun muassa naapurien kuuleminen ja aina on mahdollista, että lupaviranomainen vaatii piirroksiin joitain viilauksia, jolloin viikko tai pari vilahtaa hetkessä. Lähtökohtaisesti lupien pitää olla kunnossa ennen kuin alkaa rakentaa, mutta toki valmistelevaa työtä kannattaa tehdä samanaikaisesti. Ja jotta voi laittaa lupaprosessin alulle, tulee rakennuksen suunnitteluprosessin olla jo lupapiirustusten osalta valmis, muistuttaa Fohlin.

Unelmiensa eteen on tehtävä töitä – sen saa tuta myös rantamökin rakentamisessa, varsinkin jos rakennusprojekti on pääosin omissa käsissä.

- Olemme tehneet melkein kaiken itse pois lukien sähköasennukset ja maanrakennustyöt, mutta en suosittele sitä kaikille, sillä se on varsin kuluttavaa. Kannattaa miettiä siltäkin kantilta, että aika on myös rahaa. Jos talous antaa myöten, kannattaa ostaa palveluita paikallisilta yrittäjiltä niin paljon kuin suinkin mahdollista, kannustaa Fohlin.

mokin_rakentamine_itse.jpg

Se tunne, kun juot ensimmäiset aamukahvit rakentamallasi rantamökillä.

 

Lue myös juttusarjan muut osat:

Unelma mökistä rannalla: tontin valinta ja mökin suunnittelu

Unelma mökistä rannalla: harrastamista ja rentoutumista omalla mökillä