Unelma mökistä rannalla: harrastamista ja rentoutumista omalla mökillä

Minkälaista lisäarvoa oma mökki rannalla tuo niin työhön kuin vapaa-aikaan? Minkälaisia aktiviteetteja mökkielämä voi tarjota ympäri vuoden? Fohlinien unelma omasta mökistä alkoi konkretisoitua, kun he voittivat Bonvestan Mökkitie-kilpailusta tonttilahjakortin. Lue, miten kiipeilyä harrastava pariskunta ottaa ilon irti rantamökistään!


Kun helsinkiläiset Miia ja Toni Fohlin voittivat Bonvestan Mökkitie-kilpailusta tonttilahjakortin, he toteuttivat unelmansa ja ostivat rantatontin Saimaalta ja aloittivat rohkeasti elämänsä ensimmäisen mökkiprojektin, kolmen vuodenajan asumiseen soveltuvan saunatuvan rakentamisen.

Pian Fohlinit rakastuivat rantamökkielämäänsä niin paljon, että alkoivat rakentaa ympärivuotiseen asumiseen soveltuvaa mökkiä Saimaalle.

Vaikka kahden mökin rakennusprojekti on ollut kuormittava ja aikaavievä, on elämä, niin työ kuin vapaa-ajalla, muuttunut paremmaksi.

- Mökki Saimaan rannalla on nostanut arjen elämänlaatua. Päivät alkavat ja päättyvät pulahduksella järveen ja joka päivä tulee sekä edistettyä keskeneräisiä rakennusprojekteja että oltua ulkona ihan eri tavalla kuin kerrostaloarjessa. Viimeisen vuoden, eli korona-ajan, olemme olleet enemmän mökillä kuin kaupunkikodissamme, sillä etätyöt ovat sen mahdollistaneet. Meillä on mökillä sähköt ja wifi, kertoo Miia Fohlin sydäntalvella mökiltään.

Mökkielämästä vastapainoa istumatyölle

Mökkielämä tarjoaa tervettä vastapainoa päivittäiselle tietokoneella istumiselle, sillä tekemistä löytyy aina. Vaikka Fohlinit ovat aktiivisia ja hyvinkin omatoimisia mökkiprojektinsa suhteen, ovat he tyytyväisiä siihen, että kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin.

- Klapien tekoa ja kantamista, lumitöitä, rännien puhdistusta, avannon avaamista, veden kantoa, tuhkaluukun tyhjentämistä, puiden kaatoa, erilaista korjaamista ja fiksaamista, terassien lakaisemista, kaikenlaista tekemistä riittää kyllä. On ihan järkevää harkita joihinkin puuhiin ulkopuolisen avun ostamista niin sanotulta mökkitalkkarilta. Mekin teimme tänä talvena vuosisopimuksen mökkitiemme auraamisesta paikallisen yrittäjän kanssa, kun lumilinkomme sanoi sopimuksen irti, kertoo Fohlin.

Saimaalla on helmiä paikkoja kiipeilyyn

Fohlinit ovat aktiivisia kiipeilijöitä ja valitsivat mökkinsä sijainnin alueen kiipeilypotentiaalin vuoksi.

- Saimaan alue on vielä toistaiseksi löytämätön helmi kiipeilyn osalta. Pitkän tähtäimen suunnitelmamme on, kunhan rakentamiselta ennätämme, alkaa kehittämään alueen kiipeilyä. Kiipeily ulkoliikuntalajina on nouseva laji siinä missä geokätköily, maastopyöräily, suunnistus ja polkujuoksukin – ja moni muu luontoliikunnan muoto. Saimaalla on mahtava potentiaali ympärivuotiseen luontoliikuntaan aina retkiluistelusta jääkiipeilyyn, kertoo Fohlin.

kalliokiipeily_lahella_mokkia.jpg

Miia ja Toni Fohlinille kiipeily on yhteinen elämäntapa. Kuvassa pariskunta kiipeilemässä rantamökkinsä lähikalliolla.

Koska ympärivuotiseen asumiseen soveltuvan mökin rakentaminen on vielä kesken, menee Fohlinien vapaa-aika tällä hetkellä pitkälti rakentamiseen, mutta monipuolinen ja aktiivinen mökkielämä siintää jo silmissä.

- Rantatonttimme sijainti on ihanteellinen harrastuksiamme ajatellen. Saimaalla on melontavesiä melottavaksi ja kallioita kiivettäväksi eliniäksi, mustikat ja puolukat löytyvät omalta pihalta niin kuin sienetkin syksyisin. Ja talvisin voi lähteä jäälle hiihtelemään suoraan omasta pihasta, hehkuttaa Fohlin.

Lue myös juttusarjan muut osat:

Unelma mökistä rannalla: tontin valinta ja mökin suunnittelu

Unelma mökistä rannalla: mökin rakentaminen