Unelma mökistä rannalla: tontin valinta ja mökin suunnittelu

Miten aloitan mökkiunelman toteuttamisen? Millä kriteereillä valitsen tontin? Fohlinien unelma omasta mökistä sai tuulta purjeisiin, kun he voittivat Bonvestan Mökkitie-kilpailusta tonttilahjakortin. Lue, miten pariskunta löysi unelmiensa tontin ja mitkä tekijät vaikuttivat mökin suunnitteluun.

Helsinkiläiset Miia ja Toni Fohlin olivat haaveilleet jo pitkään omasta mökistä ja käyneet katsomassa lukuisia mökkejä ja selailleet netistä tontteja, mutta sitä oikeaa ei ollut vain osunut kohdalle. Kun Bonvestan Mökkitie-kilpailu hyppäsi esiin sosiaalisesta mediasta, osallistuivat Fohlinit tonttilahjakortin arvontaan ilman sen suurempia odotuksia.

Kun Miia sai tietää, että he ovat voittaneet lahjakortin, jolla sai alennusta Bonvestan tonttiin, oli tuolilta tipahtaminen lähellä. Unelma mökistä alkoi tuntua todelta ja tontin etsintään tuli lisäpontta.

- Mökkitie-kilpailun voiton jälkeen määrittelimme alueet, joilta aloimme etsiä tonttia. Halusimme kallioisen tontin, jonka lähellä on harrastusmahdollisuuksia, ja joka sijaitsee puhdas- ja kirkasvetisen järven rannalla ja sopivalla, noin tunnin ajomatkan etäisyydellä kotoa, listaa Miia Fohlin.

Unelmatontti löytyi Bonvestan välittäjän avulla

Kun tontin kriteerit olivat selvillä, alkoi aikaa ja polttoainetta kulua, sillä potentiaalisia tontteja Etelä-Suomesta löytyi kymmeniä ja taas kymmeniä. Tonttien kiertely kahmaisi yllättäen suuren osan Fohlinien vapaa-ajasta, mutta siitä huolimatta sitä yhtä ja oikeaa tonttia ei vaan ilmaantunut. Kun Bonvestan välittäjä otti heihin yhtyettä ja kysyi tarvitsevatko he apua tontin etsinnässä, muuttui projekti heti helpommaksi.

- Sen opimme, että olisi kannattanut heti alkuun ottaa yhteyttä Bonvestan välittäjään ja antaa hänen tehdä ensikartoitus ja kiertää sen perusteella tontteja. Ostamamme tontti Saimaalta löytyi nimittäin välittäjän listaamien tonttien joukosta. Valinta oli selvä, sen vain tiesi. Oli kuin olisi tullut kotiin, kertoo Fohlin.

Tekeillä mökki ympärivuotiseen asumiseen

Vaikka unelmien tontti löytyi, mökin valinta ei sujunutkaan kuin vettä vaan. Mökkiprojekti oli Fohlineille ensimmäinen, eikä heillä ollut juurikaan kokemusta rakentamisesta. Mökin suunnittelussa oli tehtävä monta valintaa.

- Mökin valinnassa ja suunnittelussa on niin monta näkökantaa lähtien siitä, tuleeko mökki ympärivuotiseen asumiseen vai kesäkäyttöön, rakentaako pelkän saunatuvan vai jo heti päärakennuksen ja erillisen saunan, ja toki, mikä on budjetti, listaa Fohlin.

 

mokin_perustus_ja_pohjatyot.jpg

Miia ottaa tuntumaa tulevan mökkinsä pohjiin. Pohjatöiden jälkeen vuorossa ovat perustustyöt.


Alkuun Fohlinit rakensivat rantatontilleen pikemminkin kolmeen vuodenaikaan kuin ympärivuotiseen käyttöön soveltuvan saunatuvan, mutta pian innostus mökkeilyyn ympäri vuoden kasvoi.

- Meillä on projekti edelleen kesken, sillä ensimmäiseksi rakentamamme saunatupa ei ollutkaan ihan niin soveltuva ympärivuotiseen käyttöön, joten nyt suunnittelemme sellaista tukikohtaa, jossa tarkenee myös sydäntalven paukkupakkasilla. Olemme tehneet kaiken vähän vaikeamman ja pidemmän kautta, mutta eiköhän lopussa kiitos seiso, hymyilee Fohlin.

 

Lue myös juttusarjan muut osat:

Unelma mökistä rannalla: mökin rakentaminen

Unelma mökistä rannalla: harrastamista ja rentoutumista omalla mökillä