Mikä on mökkiunelman hinta?

Haaveilu omasta mökistä järven rannalla on kiehtovaa puuhaa. Kun unelmia alkaa syntyä, on hyvä hahmottaa myös niille sopiva budjetti. Rantatontti- ja mökkiunelma voi olla yllättävänkin edullisesti saatavilla, mikäli toiveet kohtaavat tarjonnan kanssa.


Tontin hinta muodostuu monesta tekijästä. Mitä kauemmaksi asuinkeskuksista liikutaan, sitä halvemmiksi käyvät hinnatkin. Toisaalta pienemmän tontin voi saada jo alle 15 000 eurolla Keski-Suomestakin. Edullisimmillaan tontin saa UPM Bonvestan valikoimasta 6000 eurolla. Pääkaupunkiseudun läheisyys nostaa tuntuvasti tontin hintaa.

Myös matkailukeskusten läheisyys nostaa hintaa, mutta sijainti puolestaan tarjoaa harrastusmahdollisuuksia ja palveluita mökkeilyn lomaan.

Tonttien hintoja vertaillessa on hyvä kiinnittää huomiota myös niillä olevaan tai niille saatavaan kunnallistekniikkaan. Tien rakentaminen ja sähkön vetäminen tontille lisää helposti kustannuksia tuntuvasti. UPM Bonvestan tonteille on tie perille ja rakentaa saa varmasti. Myös tontteja valmiilla sähköliittymällä löytyy valikoimasta.

Katso tarkemmin tontin ostamisessa huomioitavia seikkoja täältä

 

Mökin koko ja valmiustaso määräävät pitkälti hinnan

Mökkipaketteja löytyy markkinoilta paljon ja jokaiseen tarpeeseen suunniteltuna. Siinä missä kevytrakenteisen, itsekoottavan ja vain kesäkäyttöön soveltuvan mökin saa muutamalla tonnilla, saa 100-neliöisen, läpivuoden asuttavan hirsimökin tontille arviolta noin 60 000 eurolla, mikäli on valmis tekemään mökin itse loppuun runko- ja perustusvaiheesta jatkaen. 30-40 -neliöisen saunallisen mökin saa jo puolet halvemmalla.

Kannattaa myös muistaa, että mökkeilyn kuluja voi laskea alati suositummaksi tulevalla vuokraamisella. Moni mökki on valtaosan vuodesta tyhjillään, jolloin ne saa hyötykäyttöön vuokramökkeinä.

Olennaisinta mökkiunelman kartoittamisessa on miettiä mitä mökkeilyltä haluaa, mihin haluaa panostaa ja mistä voisi tinkiä. Lopullinen hinta koostuu useista tekijöistä. On myös hyvä huomioida, että kunnollisella projektin suunnittelulla voit säästää sievoisen summan ja kustannukset pysyvät kurissa. Muutokset tulevat kalliiksi ja ovat ikäviä yllätyksiä. Esimerkkinä suunnittelusta: pihavalojen sijainti tulee olla mietittynä hyvissä ajoin, jotta jo kaivausvaiheessa voidaan huomioida kaapeleiden oikeat paikat. Näin ei tarvitse repiä valmista pihaa auki vasta silloin, kun huomataan illalla olevan pimeää. Lue lisää mökkiprojektin suunnittelusta täältä