Mökin rakentaminen – huomioitavia asioita

Mökin rakennus hoituu sujuvasti, kun projektin suunnittelee huolellisesti. Ensimmäiseksi on pohdittava, tutkittava ja päätettävä, mitä haluaa ja katsoa, voiko toiveet tontilla toteuttaa.

 

Budjetointi

Luonnollisesti on mietittävä, paljonko kaikki saa maksaa. Vaihtoehtoja erilaisiin kompromisseihin löytyy paljon ja rakentajan on punnittava, mihin haluaa panostaa ja missä hiukan tinkiä. Kuinka paljon lopulta tarvitset sisätilaa? Aiotko rakentaa itse vai luottaa projektin ammattilaisen käsiin?

Laske kustannukset tarkasti, mutta varaa ylimääräistä budjettia, sillä kustannukset usein hiukan kasvavat ennakoidusta. Hyvä suunnittelu säästää helposti pitkän pennin. Muista sopia kaikesta kirjallisesti ja pidä kaikki dokumentit tallessa.

UPM Bonvestan tonteille saa aina rakentaa ja niille kulkee tie perille. Sähköliittymänkin saa tontille usein helposti. Selvitä lisäksi muun kunnallistekniikan mahdollisuudet ja kustannukset.

Tekniset ratkaisut

Kannattaa myös päättää etukäteen, millaisia teknisiä ratkaisuja mökkiin haluaa ja millaisille jättää mahdollisuuksia myöhempään. Esim. vessan ja viihdetekniikan laitteet on hyvä ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa. Kannattaa pohtia tulevaisuuden ratkaisuille paikka, esimerkiksi akusto aurinkopaneeleille tai läpivienti ilmalämpöpumpulle.

Esimerkkejä tärkeistä suunnitelmista, joihin kannattaa paneutua heti alkuun, ovat rakennesuunnitelma, sähkö-, ilmanvaihto-, käyttövesi- sekä jätevesisuunnitelmat. Nämä ovat huomion arvoisia kokonaisuuksia mökin rakennuksessa.

Tarkasta tontin pohja ja siihen sopivan rakentamistavan kustannukset. Maaston muodot ja maaperät vaikuttavat rakennusmahdollisuuksiin ja niissä voi olla suuriakin eroja.

 

Rakennatko itse vai ulkoistatko?

Itse rakentaminen vaatii paljon ja mikäli rakennat mökin itse, mieti myös jaksamisesi taso. Varaa niin suunnitteluun kuin rakentamiseen tarpeeksi aikaa, jotta pääset nauttimaan kesästä omalla rantatontilla ja mökillä. Rakennusporukan talkootyötäkin pitää valvoa, että työ tehdään oikein ja asetusten mukaisesti.

Alusta lähtien kannattaa ottaa avuksi suunnittelijoita, joiden ammattitaitoa voi hyödyntää kaikkeen – pohjaratkaisusta lähtien. Esimerkiksi pääsuunnittelija voi olla vastaava työnjohtaja ja rakennesuunnittelija. Suunnittelijasta on apua myös kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston suunnittelussa. Voit myös pohtia, onko kilpailutettu mökkipaketti hyvä vaihtoehto. Talomyyjätkin tarjoavat suunnittelupalveluita ja valmiita malleja voi räätälöidä omiin tarpeisiin.