Mökkeily muuttuu yhä enemmän ympärivuotiseksi

Mökkeilykulttuuri elää työelämän, väestöpohjan ja suomalaisten vapaa-ajan muuttuessa. Ihmisille tarjoutuu mahdollisuuksia viettää aikaa mökillä useammin ja pitempään - läpi vuoden.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Arja Tiihonen kertoo, miten suomalaisten mökkeily on viime vuosina muuttunut.  
- Mökkien ympärivuotinen käyttö on jonkin verran lisääntynyt tällä vuosikymmenellä. Saaristoasiain neuvottelukunnan teettämän 2016 kesämökkibarometrin mukaan noin kolmasosa kaikista kesämökeistä soveltuu ympärivuotiseen käyttöön. Ympärivuotisessa käytössä olevien mökkien osuus on kasvanut viisi prosenttiyksikköä reilussa vuosikymmenessä, Tiihonen avaa.

 

Mökille paetaan kiireistä arkea yhä useammin.
- Elintason noustessa myös vapaa-ajan viettoon jää ylimääräistä rahaa ja vapaa-aikaan halutaan panostaa. Suomen kesä on lyhyt, joten kiireisen elämänrytmin vastapainona mökkeilystä halutaan nauttia pitkin vuotta, Arja kertoo.

 

Tiihonen jatkaa mainitsemalla mökkien varustetason parantumisesta ympärivuotisen asumisen pohjalta.
- Kesämökin peruslämpöä ylläpitävät ratkaisut helpottavat mökkien ympärivuotista käyttöä niin vasta rakenteilla olevissa kuin vanhemmissakin mökeissä. Peruslämpöä ylläpitävien mökkien määrä oli lisääntynyt kesämökkibarometrin mukaan vajaassa kymmenessä vuodessa seitsemän prosenttiyksikköä. 

 

Mökkeilyn suosio jatkuu myös nuorten sukupolvien kasvaessa mökkeilijöiksi. Lue, miten mökit ja siellä oleminen muuttuu lähitulevaisuudessa täältä.