Mökkikauden päättäjäiset kruunaavat kesän

09/30/2019 11:07:00

Mökkikauden päättäjäiset, kotoisammin venetsialaiset ovat kuin kesän kruunajaiset, sillä siihen huipentuu yleensä monen rannikolla asuvan mökkikesä. Vaikka sen jälkeen usein vielä pääsee mökille päiväksi tai pariksi, on mökkikausi varsinaisesti pulkassa kun venetsialaisviikonloppu on vietetty.

Kun kesäkuun valoisat yöt ovat vaihtuneet elokuun pimeisiin ja lämpimiin iltoihin, kun marjat ja sienet on mökin pihapiiristä jo poimittu, kouluihin on jo palattu ja syyslehdetkin osin jo haravoitu; silloin koittaa se aika, kun sanotaan mökkielämälle heipat vähäksi aikaa. Meillä mökkeily on keskittynyt aina vahvasti kesäkuukausiin, ja talvella on keskitytty arkiseen aherrukseen kaupungissa. Yksi parhaista kesään liittyvistä muistoista liittyy kuitenkin vahvasti kesän viimeiseen mökkiviikonloppuun. Silloin koko perhe on aina kasassa ja mökillä!

 
venetsialaiset_auringonlasku_1.jpg
 

Perheessämme olemme tottuneet lapsesta saakka päättämään mökkikauden Pohjanmaan rannikolla tunnettuun venetsialaisjuhlaan. Monessa muussa kaupungissa puhutaan huvilakauden päättäjäisistä, mutta meillä Kokkolassa on aina vietetty venetsialaisia. Silloin kaupunkilaiset kerääntyvät kesämökeilleen viimeistä kertaa ennen kuin mökit laitetaan talviteloille. Kun ilta pimenee, pihoille sytytetään venetsialaistulia tai -soihtuja, saunat lämpiävät, pöydät notkuvat herkuista ja lopuksi ammutaan vielä ilotulitteita. Se oli aina pienen lapsen mielessä iso juhla, ja sitä odotettiin innolla. Juhla jatkuu läpi koko viikonlopun, ja usein saimme viettää sitä mökillemme saapuvien vieraiden kanssa.

 

Nykyään venetsialaisjuhla on muuttanut vähän muotoaan. Sen lisäksi, että mökkiläiset kerääntyvät mökeilleen, monet kerääntyvät kaupungin keskustassa järjestettävään isoon Venetsialais -tapahtumaan. Sekin huipentuu yleensä ilotulitukseen, mutta sen vetonaulana ovat erilaiset esiintyjät ja myyntikojut. Viikonlopun vietto alkaa jo aamulla venetsialaistorilta, ja jatkuu sitten erilaisten tapahtumien kera läpi päivän aina aamuyöhön saakka. Pimeän tullen monet lähtevät katsomaan mökkien valoloistoa autoillen tai veneillen. Pihoilla on satoja venetsialaistulia ja kynttilöitä, jotka loistavat pimeässä upeasti.

 
sadetikun_loisteessa.jpg
 
sadetikku_1.jpg

Venetsialaisia on vietetty Pohjanmaalla jo reilut sata vuotta. Juhlan nimi juontaa Italian Venetsiasta, jossa kanaaleissa soutelevat kondolit tavattiin valaista lyhdyin kun pimeä tuli. Ajan saatossa mökkikauden päättäjäiset ovat levinneet Pohjanmaalta myös sisämaahan päin, sekä Etelä-Suomen rannikolle. Sanotaan, että venetsialaiset ovat valon ja tulen juhla. Ja mikä onkaan sen ihanampaa kuin istua pimeässä ja lämpimässä syysillassa pihatulien loisteessa. Venetsialaisten viettämisen ajankohdaksi on vakiintunut elokuun viimeinen viikonloppu.

 

Ulkosuomalaisena nautin tällaisista perinteistä, ja siitä, että voin näyttää uusia asioita perheelleni. Amerikkalainen mieheni on jo muutamat venetsialaiset juhlinut, mutta lapsilleni tämä perinne on uusi. Se on kuitenkin niin iso osa omaa lapsuuttani, että haluan sitä vaalia. Siitä alkoi aina meidän perheen syksy. Mökki siivottiin talviteloille, vesihanat suljettiin, arvoesineet otettiin mukaan kaupunkiin ja ovet lukittiin. Vaikka mökillä toki käytiin muutaman kerran talvellakin, virallisesti odoteltiin jo seuraavaa kevättä ja uuden mökkikauden alkua. Ja sitä tietenkin odotettiin koko pitkä talvi innokkaasti, ja odotetaan edelleenkin. Ensi kesä ja ensi kesän mökkisuunnitelmat siintävät jo haaveissa.

 

Ihanaa syksyn alkua!

Paula