Mökkipuutarhan istutukset

07/31/2019 12:52:00

Perinteinen suomalainen mökkipiha on ollut melko luonnonmukainen ja yksinkertainen. Paljon puita, ehkä niittyä ja joitakin kesäkukkia. Mutta mökkipiha voi olla paljon muutakin - se voi olla kaunis ja monipuolinen puutarha kauniine ja värikkäine istutuksineen ja mahdollisesti myös kasvimaineen. 

Yksi omista suosikkiasioistani mökillä onkin iso puutarhamainen tonttimme ja sen hoitaminen. Puutarhanhoito on mitä parhain ja rentouttavin tapa viettää aikaa ulkona ja toteuttaa samalla itseään ja ideoitaan. Oman kädenjälkensä näkee sekä saman tien että vielä vuosien päästäkin. Kaunis, vehreä ja värikäs ympäristö lisää viihtyvyyttä ja antaa iloa kaikille aisteille. Puutarha ei ole koskaan valmis, vaan aina löytyy jotain mitä voi tehdä, ja uusia kasvilajeja voi istuttaa omaan tahtiin ja omien mieltymysten mukaan, halusipa sitten istuttaa kauniita perennoja, helppohoitoisia kukkivia puita tai vaikkapa satoa tuottavia marjapensaita.

paivankakkarapelto.jpg
 

Koska mökillä ei yleensä tule vietettyä koko kesää yhtäjaksoisesti, olen itse pyrkinyt huomioimaan asian puutarhassa ja sen kasvivalinnoissa siten, että puutarha on melko helppohoitoinen ja että kasvit ovat sellaisia, jotka pärjäävät myös pidempiä aikoja ilman hoitoa ja kastelua. Näin puutarhanhoito pysyy mukavana ja hauskana juttuna, josta saan iloa. 

Tykkäänkin itse suosia monivuotisia perennoja, jotka puskevat itse maasta esiin vuodesta toiseen, eikä minun tarvitse huolehtia niiden istuttamisesta joka kevät. Ehdoton suosikkini kaikista perennoista on pioni, joita mökkimme pihalla kasvaakin runsaasti, ja olen päättänyt hankkia niitä yhä vain lisääkin eri väreissä. Pioni vaatii hieman enemmän huolenpitoa kuin monet muut perennat, mutta sen upea kauneus ja suloinen tuoksu kyllä palkitsevat kaiken nähdyn vaivan. Mielestäni kaikkein kauneinta aikaa puutarhassa onkin kesäkuun loppu, jolloin upeat pionit loistavat täydessä kukassaan.

 
pionitarha.jpg
 
pionit.jpg
 

Muita suosikkejani monivuotisista perennoista ovat muun muassa erilaiset liljat, vuorenkilpi, kuunlilja ja kultapallo. Ne ilahduttavat minua mökkipihallamme kukillaan ja väreillään vuodesta toiseen. Perennojen lisäksi minulla on tapana ostaa joka vuosi myös muutama kesäkukka esimerkiksi portinpieleen ja mökin portaille. Olen päätynyt vuodesta toiseen ostamaan pelargonioita, koska ne kestävät hyvin aurinkoa ja kuivuutta, ja ovat muutenkin helppohoitoisia. Perinteisen punaisen pelargonian sijaan tykkään suosia vaaleanpunaisia tai pinkkejä kukkia.

 
pelargoniat.jpg
 

Lisäksi rakastan erilaisia kukkivia puita ja pensaita, jotka ovat helppohoitoisia, mutta näyttäviä katseenvangitsijoita. Mökkipihaltamme löytyykin paljon syreeneitä, kirsikkapuita ja jasmike, ja seuraavaksi haavelistallani on upea valkoinen lumipalloheisi, joko pensaana tai puuna. Erilaiset kukkivat pensaat ja puut tuovat mökkipuutarhaan upeaa kukka- ja väriloistoa, ja ne ovat myös melko vaivattomia ja vähään tyytyväisiä. Lisäksi esimerkiksi syreenissä ja jasmikkeessa on aivan huumaava tuoksu! 

 
pihajasmike.jpg
 

Omalta mökkipihaltani löytyy myös pienehkö kasvimaa, jossa kasvatan muun muassa salaattia, sipulia, yrttejä ja porkkanaa. Pyrin pitämään kasvatettavat lajikkeet simppeleinä ja määrän sopivan vähäisenä, jotta kasvimaan hoito ei käy liian työlääksi ja jotta kasvit pärjäävät, vaikka en olisi niitä ihan joka viikko hoitamassa. Kasvatan mökkipihalla myös marjoja - viinimarjoja, pensasmustikkaa, vadelmaa ja mansikkaa. Marjat ovat vaivattomia ja helppoja kasvatettavia, ja tuottavat yleensä paljon satoa. Parasta niissä on se, että satoa voi myös säilöä pakastimeen talven varalle!

 
mansikat_penkissa.jpg
 

Myös hedelmäpuut antavat satoa helposti pienellä vaivalla, ja meiltä löytyykin niin omena-, luumu- kuin kirsikkapuitakin. Seuraavaksi toivelistallani on hankkia päärynäpuu. Myös raparperia löytyy pihaltamme runsaasti ja sen sadosta valmistamme mielellämme muun muassa kiisseliä ja piirakkaa. 

 
hedelmapuiden_katveessa.jpg
 

Mökkipuutarhassa puuhailu on mukavaa ja rentouttavaa. Puutarhahommat ovat myös mukavan konkreettisia - omien kättensä jäljen todellakin näkee. Joka kevät tulee istutettua muutamia uusia lajeja, siirrettyä vanhoja kasveja uusiin paikkoihin, raivattua huonokuntoisia kasveja pois ja suunniteltua kaikkea uutta. Puutarhanhoito opettaa myös sopivassa määrin kärsivällisyyttä - yhdessä kesässä ei koskaan ehdi tehdä kaikkea sitä mitä haluaisi, mutta toisaalta, aina tulee uusi kevät ja kesä jolloin puutarhahommat taas jatkuvat. 

 

-Netta