Salaatin istutus - myös keskellä kesää

07/23/2018 21:00:00

Salaatin kasvatus on helppoa puuhaa ja onnistuu myös aloittelevalta viherpeukalolta. Pienellä suunnitelmallisuudella tuoretta satoa saa läpi kesän. Salaatin istutus tai uusintakylvöt kannattaa lisätä tehtävälistaan vielä keskellä kesääkin.

Itse kasvattamalla voi herkutella erikokoisilla - ja värisillä salaatinlehdillä. Niistä loihtii monet näyttävät kesäsalaatit. Värejä ja muotoja löytyy vihreän eri sävyistä aivan tumman viininpunaiseen ja sileästä käkkäräreunaiseen. Salaatinlehdet ovat parhaimmillaan nuorina ja rapeina. Vanhetessaan salaatti alkaa kasvattaa kukkavartta ja lehdet muuttuvat kitkerän makuisiksi.

 

"Salaatinlehdet ovat parhaimmillaan nuorina ja rapeina.
Vanhetessaan salaatti alkaa kasvattaa kukkavartta
ja lehdet muuttuvat kitkerän makuisiksi."

salaatin_istutus_2.jpg
 

Salaatti on nopeakasvuinen vihannes ja kylvöjä voi tehdä vaikka parin viikon välein. Näin varmistaa aina tuoreen tarjonnan ja samalla saa pidennettyä keittiöpuutarhan kasvukautta. Meillä on nykyään myös mökillä muutama kasvulaatikko, joissa viljely on helppoa ja perinteistä kasvimaata selkäystävällisempää.

 
salaatin_istutus_mokki.jpg
 

Salaatin istutus / uudelleenkylvö

  •  Salaatti on suorakylvettävä vihannes, eli sen voi kylvää suoraan kasvimaalle ilman esikasvatusta
  • Tee multaan kylvövako esimerkiksi keppiä apuna käyttäen
  • Kastele kylvövako ennen kylvöä. Jos kastelet vaon vasta siementen kylvämisen jälkeen, ne karkaavat veden mukana
  • Ripottele siemeniä kylvövakoon ja peitä ohuesti mullalla. Tiivistä vako hellästi käsin, jotta siemenet ovat varmasti kosketuksissa mullan kanssa
  • Rivivälit ja kylvösyvyys löytyvät siemenpussista. Mitä tiheämpään kylvät, sen enemmän kasvustoa täytyy kesän aikana harventaa
  • Kastelu on erityisen tärkeää kylvöjen alkuvaiheessa, sillä pienet taimet eivät saa kuivahtaa
  • Salaatti viihtyy auringosta puolivarjoon. Sadosta tulee jopa parempi ja rapeampi puolivarjossa kuin täydessä paahteessa
 
salaatin_istutus_uudelleenkylvo.jpg
 

Salaatin siemenet ovat todella pieniä ja satoisaan riviin riittää harvaan tehty istutus. Mutta näin mökillä, ja varsinkin lasten kanssa puuhastellessa, istutustiheydet ei ole niin nökönuukaa. Harvennuksen yhteydessä pääsee nauttimaan minikokoisesta sadosta.

 
salaatin_istutus_5.jpg

Salaattia voi kylvää myös ruukkuihin tai parvekelaatikkoon. Kaupan vihannestiskin salaattiruukuista saa apua kylvösten kasvun odotteluun. Satoa saa koko kesän, kun valitsee elinvoimaisia ja hyväjuurisia yksilöitä, jotka istuttaa muhevaan multaan.

- Maria