Nurmikon lannoitus - vinkit kauniiseen pihapiiriin

05/11/2018 21:00:00

Nurmikon lannoitus varmistaa hyvän kasvun ja kauniin ulkonäön. Hyvin hoidettu nurmikko on paitsi miellyttävä paljaalle jalalle, niin se myös pehmentää ja rauhoittaa pihapiirin ilmettä.

Mökkinurmikon hoito

Harva haaveilee mökilleen englantilaista muotopuutarhaa ja samettista nurmea, mutta mökkinurmikkoa kannattaa silti hoitaa. Mökkinurmikon hoidoksi riittää muutama perusasia. Yleensä mökkipihan nurmikkoa ei tarvitse kastella, sillä nurmikko kyllä vihertyy kunnon sateen jälkeen. Lannoituksella taataan nurmen hyvinvointi. Jättämällä lyhyehkön leikkuujätteen nurmikon pinnalle osa sen sisältämistä ravinteista palautuu nurmiheinien käyttöön. Jos leikkausväli on kovin pitkä, on nurmisilppu parempi haravoida pois. Kuivuessaan paksu silppukerros vaurioittaa alle jäävää nurmikkoa.

"Jättämällä lyhyehkön leikkuujätteen nurmikon pinnalle osa sen sisältämistä ravinteista palautuu nurmiheinien käyttöön."

nurmikon_lannoitus_itse.jpg
 

Nurmikon lannoitus ja kalkitus

Nurmikolle on olemassa erilaisia lannoitteita. Keväälle ja syksylle on omansa, juuri siihen vuodenaikaan ja nurmikon tarpeisiin optimoidut lannoitteet. Kevätlannoite kiihdyttää nurmikon kasvuun pääsyä ja syksyllä levitettävä lannoite puolestaan valmistelee nurmikkoa talvilepoon. Tarkista annosteluohjeet aina pakkausselosteesta ja noudata lannoitekohtaisia ohjeita.

Lannoite levitetään mahdollisimman tasaisesti koko nurmikolle. Lannoituksen jälkeen on hyvä kastella, jotta ravinteet päätyvät juuriston käyttöön. Parasta olisi, jos lannoittamisen pystyisi toteuttamaan juuri ennen sadetta.

Nurmikon ylläpitokalkitus tulisi tehdä muutaman vuoden välein. Kalkita voi mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta kevättalvella se on erityisen helppoa. Kun kalkin levittää keväthankien päälle, kalkki imeytyy sulamisvesien mukana maahan. 

"Lannoituksen jälkeen on hyvä kastella, jotta ravinteet päätyvät juuriston käyttöön."

 
nurmikon_lannoitus_3.jpg
 

Nurmikko sopii hyvin mökkipuutarhan avoimille alueille ja tarjoaa puitteet viihtyisään oleskeluun. Pehmeän nurmikon päällä on mukava tepastella ja temmeltää. Erilaiset pelit ja leikit luonnistuvat nurmikolla helposti.

 
nurmikon_lannoitus_4.jpg
 

Ja mikäs sen mukavampaa kuin levittää retkiviltti nurmikolle ja nautiskella kesäpäivistä hyvän kirjan kera. Jatkaa kesken jääneitä klassikoita tai uppoutua uuteen romaaniin. Tai vaikka vain makoilla ja kirjaimellisesti katsella ruohon kasvamista!

 

- Maria