Marjamehu mehumaijalla

08/27/2018 21:00:00

Mökin herukkapensaiden notkuessa satoa on aika järjestää vuosittaiset mehutalkoot. Porukalla marjojen kerääminen sujuu joutuisasti, mukavasta juttuseurasta puhumattakaan. Auringon kypsyttämistä viinimarjoista valmistuu herkullinen marjamehu mehumaijalla.

Jokainen käsipari on tervetullut apu ja pienet sormet keräävät mitä jaksavat. Muistan vielä itsekin lapsuusajan herukkatalkoot. Ja jopa ihan positiivisella tavalla!

 
marjamehu_mehumaijalla_mokkipiha_itse.jpg
 

Mehupiste järjestyy helposti ulos muiden talkoolaisten seuraan, jos käytössä on siirrettävä keittolevy. Varaa kaikki tarvikkeet käden ulottuville. Kun sokerit, kaadin, suppilo ja puhtaat pullot odottavat valmiina, mehun valmistus ja pullotus sujuu joutuisasti. Mehumaijalla mehuja valmistettaessa marjojen solukko rikotaan kuuman höyryn avulla. Käytettävien marjojen tulee olla täysin kypsiä, silloin mehu irtoaa niistä parhaiten. Herukoita ei tarvitse riipiä ennen höyryttämistä, mutta marjojen tulee olla puhtaita ja pilaantumattomia. Poista homeiset ja huonot marjat. Pölyiset tai hiekkaiset marjat huuhdotaan.

"Kun sokerit, kaadin, suppilo ja puhtaat pullot odottavat valmiina,
mehun valmistus ja pullotus sujuu joutuisasti."

 
marjamehu_mehumaijalla_pullot.jpg
 

Marjamehu mehumaijalla
8 litraa (noin 4 kg) marjoja
1 - 1 1/4 kg sokeria


1. Kaada mehustimen pohjakattila lähes täyteen vettä. Kokoa keitin ja tarkista, että mehukattilan letku on paikoillaan ja suljettu sulkijanipistimellä. Kuumenna vesi kiehuvaksi.


2. Kaada puhtaat marjat höyrymehustimen siiviläosaan kerroksittain sokerin kanssa. Alimmaisen ja päällimmäisen kerroksen tulee olla marjoja. Sulje kansi tiiviisti. Mehun voi valmistaa mehumaijassa myös ilman sokeria. Sokerin voi lisätä vasta myöhemmin kuumentamalla mehua ja sokeria erillisessä kattilassa.


3. Jatka kuumentamista mehumaijalla, kunnes marjat ovat vaalentuneet ja mehu on irronnut niistä. Tarkista höyryttämisen aikana, että alakattilassa on riittävästi kiehuvaa vettä. Lisää vettä tarvittaessa.


4. Mehun voi valuttaa mehumaijasta suoraan pulloihin, mutta silloin mehun voimakkuus ja makeus vaihtelevat. Saat tasalaatuista mehua, kun valutat kaiken mehun ensin kattilaan. Voit lisätä sokerin vasta tässä vaiheessa ja kuumentaa vielä mehun nopeasti kattilassa samalla sekoittaen. Pullota valmis mehu puhtaisiin pulloihin ja sulje korkit.

 
marjamehu_mehumaijalla_pullotettu.jpg
 
  •  Höyrymehu voi olla joko sokeroitua tai sokeroimatonta. Sokeroituun mehuun käytetään noin 250-300 g sokeria marjakiloa kohden. Jos et käytä sokeria, mehu tulee pakastaa. Meillä pakastetaan sekä sokeroitu että sokeroimaton mehu muovipulloissa. Ne säilyvät hyvänä pitkään. Pakastettaessa pullot kannattaa jättää hieman vajaiksi.
  • Yhdestä marjakilosta tulee noin yksi litra mehua.
  • Voit tehostaa mehun irtoamista ottamalla ensimmäisen mehuerän kannuun noin 20 minuuttia mehustamisen aloittamisesta. Kaada mehu takaisin herukoiden päälle mehustimeen. Mehu irtoaa lopuista herukoista nopeammin ja paremmin.
  • C-vitamiini säilyy mehumaijalla valmistetussa marjamehussa melko hyvin, sillä mehua ei missään vaiheessa keitetä.
 
5_marjamehu_mehumaijalla_mehuhetki_700x1050.jpg
 

Vastavalmistunutta mehua maistellaan tietenkin mökin kuistilla kanelikeksien kera. Loppukesän täydellisiä makuja!

 

- Maria