Juhannus mökillä - Keskikesän juhlaa

06/18/2018 21:00:00

Juhannuksen viettoon kuuluu vahvasti tukku perinteitä. Muistoja lapsuudesta, alkukesän makuja, mieliin piirtyneitä kuvia. Juhannus mökillä on todellinen suomalainen kesätraditio.

Juhannukseen ja mökkielämään liitetään saunominen, vihta, uudet perunat, juhannuskokko, yötön yö ja mansikkakakku. Suomalaisten juhannuskuvissa vilahtelevat toistuvasti kesämökki, siniristilippu, juhannusruusut, ulkona syödyt ateriat, sukulaiset ja ystävät.

 
juhannus_mokilla_retiisit.jpg
 

Liputus juhannuksena

Lipunnosto on juhannuksen harvoja virallisia ohjelmanumeroita. Suomen lipun nostaminen salkoon juhannuksena juhlistaa valoa, keskikesää ja Suomen lipun päivää. Sitä vietetään aina juhannukseen osuvana lauantaina. Liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja jatkuu yhtäjaksoisesti yön yli juhannuspäivän iltaan kello 21 saakka.

Juhannuskokon polttaminen

Meillä juhannuksen perinteisiin kuuluu ulkona ruokailun ja lipunnoston lisäksi yhdessä kyläläisten kanssa rakennettu juhannuskokko. Tosin tänä vuonna sen polttaminen on vielä kyseenalaista mahdollisen metsäpalovaaran vuoksi. Juhannuskokon sytyttäjä on aina velvollinen huolehtimaan kokon vartioinnista, jälkisammutuksesta ja alueen jälkisiivouksesta. Lupa kokolle pyydetään maanomistajalta, mutta pelastusviranomaiset voivat tarvittaessa kieltään kokon polttamisen, jos siitä aiheutuu vaaraa.

 
juhannus_mokilla_juhannuskokko.jpg
 

Mökkeilijän paras kenkä on kumisaapas. Sitä tarvitaan yleensä jossakin vaiheessa juhannusta kelien puolesta, mutta saapas sujahtaa jalkaan nopeasti myös kauniilla säällä.  Mökillä piipahtavat vieraskin pystyy tarvittaessa lampsimaan pitkin saunapolkua isäntäväen kumppareissa. Käytännönläheinen mökkeilijä miettii etukäteen myös helppotekoisia ja säilyviä ruokia, pakkaa mukaan jokasään vaatteita, hyttysmyrkkyä ja ristikkolehden.

 
juhannus_mokilla_kumisaappaat.jpg
 

Vaikka mökkiperinteitä on vino pino, mökillä ei ole pakko tehdä mitään. Vierailut ja yhteiset ateriat ovat rennompia ja tunnelma kepeä. On hauska huomata, että vaikka mökillä sisätilaa ei ole liiaksi, niin sitä on kuitenkin aina riittävästi. Kauniina päivänä koko mökkikeittiö siirtyy ulkotiloihin. Puuhastelu ja mökkivieraiden kanssa seurustelu on tällöin jouhevaa ja auttavia käsiä löytyy helpommin kuin tuvan keittiöön eristäytymällä.

Mökkiympäristö rauhoittaa ja rentouttaa. Luonnon läheisyys, oli se sitten rantakallio tai tuulessa huojuva viljapelto, viehättää yksinkertaisuudellaan. Mökkielämä poikkeaa arjesta ja juuri se tekee siitä niin erityistä. Vaikka mökit modernisoituvat ja varustetasot nousevat, on elämä mökillä yhä monella tapaa yksinkertaisempaa.

 
juhannus_mokilla_yotonyo.jpg
 

Itselleni parasta mökkiylellisyyttä on yhdessä vietetty aika. Mökkijuhannukseen liittyy tietynlainen kevyt ja iloinen mielentila, ulkoilmaelämä ja pitkään valvotut illat. Sekä juhannustaiat! Muista kerätä sen seitsemää sorttia (tai yhdeksää yrttiä, jos haluat ottaa varman päälle) ja sujauta kasvit tyynyn alle juhannusyönä. Uniin pitäisi ilmestyä tuleva puoliso, ellei se jo löydy vierestä kuorsaamasta.

 
juhannus_mokilla_juhannustaika_7kukkaa.jpg
 

Hyvää juhannusta!

 

- Maria