Alkukesän riistanhoito- ja mökkihommia

06/11/2019 21:00:00

Meillä mökkeilykauden alku on kiireistä aikaa, kun piha ja rakennukset vaativat huoltotöitä talven jälkeen. Alkukesän puuhiin kuuluu myös ruokintapaikan laittaminen kyyhkyille.

Tänä vuonna askartelimme ruokintapaikan käytöstä poistetusta huussin sangosta siinä toivossa, että ruoka pysyy siinä kuivana eikä hupene hetkessä, kuten avoruokinnalta. Meillä voi toisinaan olla pari kolmekin viikkoa mökillä käyntien välillä, niin avoimelta ruokintalavalta ruoka voi huveta nopeasti jo oravien suuhun. Jospa tällainen annostelija hiukan tasaisi ruoan menekkiä, tai ainakin pitäisi sen kuivana.

 

Huussin sangosta ruokintapaikka

riistanhoitoa-kati-pohja-11.jpg
 

Kiinnitin pieneen lavaan säteittäin neljä rimaa, joiden tarkoitus on nostaa sankoa lavan pintaa korkeammalle. Sen jälkeen sahasin huussisangon pohjaan ison reiän ja kokeilin, että sanko istuu rimojen päälle sopivasti.

 
riistanhoito-kati-pohja-13.jpg
 

Etukäteen valitulla ruokintapaikalla ruuvasin lavan ensin kantoon kiinni ja sen jälkeen ruuvasin sangon kiinni lavan rimoihin. Ruuveja käytin sen verran, että arvioin ettei isompikaan metsäneläin saa puskettua sankoa kumoon ilman voimakeinoja.

 
rehukaura-kati-pohjai-20.jpg
 

Kaadoin sangon lähes täyteen rehukauraa. Toinen hyvä vaihtoehto olisi ollut herne tai maissi. Niitä pitää hankkia myöhemmin kesällä, kun metsästysaika lähenee. Mutta katsotaan ensin, miten kyyhkyt löytävät kauran, vai löytävätkö ollenkaan. Jos liikettä ei ole, pitänee vaihtaa perinteiseen avoruokintaan.

 
rehukaura-kati-pohja-24.jpg
 

Sangon lisäksi levitin kauraa myös muutaman kannon päälle sillä ajatuksella, että kyyhkyt äkkäisivät ruokintapaikan. Nyt sitten vain odotellaan ja toivotaan runsaasti lintuja ruokinnalle.

 

Kasvimaa kuntoon

 
istutuspuuhia-39.jpg
 

Tykkään puuhastella puutarhassa, mutta en halua, että puutarhanhoito sitoo liikaa. Olen ratkaissut asian siten, että pidän kasvimaan melko pienenä ja tavoite on kuluttaa sen anti mökkikauden aikana. Ruokintapaikan pystytyksen ajaksi olin laittanut sipulinistukkaat, herneet ja mangoldinsiemenet veteen likoamaan, koska parin tunnin liotus nopeuttaa siementen heräämistä ja itämistä.

 
perunatrivissa-27.jpg
 

Viime syksynä käännetty ja kunnostettu uusi kasvimaan paikka oli helppo ottaa keväällä käyttöön. Mullaksi kasvimaalle ostettiin jo viime vuonna rikkaruohotonta multaa. Suosittelen kaikille satsaamaan hyvään multaan, sillä sen kanssa uudelle kasvimaalle tulee hyvä startti. Aikoinaan Helsingissä vuokrapalstalla tappelin niin paljon rikkaruohoja vastaan, että on ilo aloittaa tavallaan puhtaalta pöydältä.

 
perunanistutus-mökkiKati-32.jpg
 

Perunan istutuksessa minulla oli mukana ahkera kaveri, kun tyttäremme labbispentu Chili halusi olla touhussa apuna.

 

Hirvenlihaa grilliin

 
entrecote-kati-pohja.jpg
 

Pakastimessamme oli vielä viime vuodelta hirven entrecote, jonka olin sulattanut ja laittanut aamulla yrttimarinadiin. Entrecote on huippumaukas ja murea ruhonosa, jonka voi mainiosti grillata kokonaisena. Otin lihaan ensin hyvän hiilloksen päällä kunnon paistopinnan, jonka jälkeen siirsin sen grillin viileämmälle osalle. Tässä vaiheessa työnsin lihaan paistolämpömittarin ja lämpötilaksi asetin 60 astetta. Tykkään käyttää mökillä appsilla toimivaa mittaria, joka hälyttää kännykässä lihan ollessa valmis. Näin voin puuhailla lihan kypsyessä muita asioita sen sijaan että päivystäisin grillin vierellä.

 
Entrecote-kati-pohja-11.jpg

Kun liha saavutti halutun lämpötilan, peittelin sen puoleksi tunniksi folioon vetäytymään ja odottamaan muun ruoan valmistumista. Valmis liha oli niin mehevää, ettei se kaivannut rinnalleen edes kastiketta, pieni suola- ja pippuriripaus riittivät.