Vietä tunnelmallinen ja ikimuistoinen joulu mökillä

Joulun aikaan moni kaipaa rauhallista pakopaikkaa kaupungin hälinästä. Mikä olisikaan parempi tapa viettää talven juhlaa, kuin omalla mökillä hiljaisuuden ympäröimänä?

Joulun viettäminen mökillä tarjoaa parhaimmillaan hienon ja unohtumattoman kokemuksen koko perheelle. Poissa kaupungin hälinästä voi todella rauhoittua joulunviettoon ja keskittyä yhdessäoloon itsellesi tärkeimpien ihmisten kanssa.

Mökkijoulun juhlajärjestelyissä on tärkeää panostaa suunnitteluun. Hyvällä etukäteisvalmistelulla voidaan helpottaa pakkaamista ja jopa vähentää joulun ruokahävikkiä. Kotiinpaluukin on sujuvampi, kun mukaan on otettu vain tarpeellinen.

Mökille kannattaa suunnata jo hyvissä ajoin ennen aattoa, jos aikataulu sen sallii. Sujuva liikenne ja varhainen ajomatka takaavat iloisen joulumielen ja perille ennättää vielä valoisaan aikaan. Jos mökillä ei käydä tiuhaan, sen lämmittäminen asuttavaksi voi kestää hetken. Varsinainen juhla-aika on mukavampi viettää lämpöisessä tuvassa.

Mökin lämmetessä joulun vieton voi aloittaa kaatamalla kuusen omasta metsiköstä. Tuore kuusen tuoksu tuo viimeistään joulutunnelman.

Virittäydy jouluun metsässä ja mökkisaunan lämmössä

Hiljaisuus ja luonto ovat useimmille mökkeilijöille tärkeitä asioita, joista kelpaa nauttia joulunakin. Kun aloitat jouluaaton kävelyllä metsässä, virittäydyt jo aamusta kiireettömään mielentilaan.

Sulje hetkeksi silmäsi ja hengitä syvään. Kuuntele puista hiljalleen putoilevien lumihiutaleiden hentoa kohinaa ja ympäröivää hiljaisuutta, jota lumen narskunta kenkiesi alla vain korostaa. Nauti luonnonrauhan pysähtyneestä tunnelmasta.

Aamu-ulkoilun jälkeen maittaa taatusti leppoisat löylyt mökkisaunassa. Lumienkelit tai pulahdus avantoon vapauttavat viimeisetkin stressihormonit kehosta.

Satsaa mökkijoulussa yhdessäoloon

Joulun taika kiteytyy yhteisiin hetkiin. Perheen pienimmät voi ottaa mukaan esimerkiksi ruoanlaittoon ja leipomiseen, jolloin kaikki saavat nauttia yhdessä tekemisen ilosta.

Sytytä hämärän tullen ulos lyhtyjä ja ulkotulia. Kirkkaina talviöinä voi myös ihastella tähtitaivasta, kun kaupungin valot eivät häiritse. Jopa mökin ympärillä olevat puut ja pensaat voi koristella – tässäpä onkin myös mainio vaihtoehto perinteiselle joulukuuselle ilman, että yhtäkään puuta tarvitsee kaataa. Pihan koristelusta saa lisäksi hyvää tekemistä lapsille, joita voi innostaa askartelemaan joulukoristeita itse luonnonmateriaaleista.

Fakta: Muista nämä, kun vietät joulua mökillä

Kun vietät joulua mökillä, muista kuitenkin varautua hyvin talviolosuhteisiin ja pitää huolta kaikkien juhlijoiden turvallisuudesta. Kiinnitä huomiota esimerkiksi näihin:

Jos mökin lämmitystä voi säätää etänä, laita ilmalämpöpumppu hyvissä ajoin lämmittämään tupaa. Muuten varustaudu esimerkiksi sopivalla määrällä polttopuita. Pidä tulisijat kunnossa ja vältä liiallista kynttilöiden polttamista.

Pukeudu lämpimästi ja varaa mukaan sopivasti talvivarusteita. Varaudu myös siihen, että lämmitys saattaa reistailla.

Varmista, että mökillä on tarvittavat välineet lumitöihin. Pidä kulkuväylät ja auton ympäristö aurattuina ja hiekoitettuina.

Hanki mökille riittävästi ruokaa ja juomaa, etenkin jos sääolosuhteet tai etäisyydet vaikeuttavat kaupassakäyntiä. Jos mökillä ei ole juoksevaa vettä talvella, varmista, että mukana on riittävästi juomavettä.

Valmistaudu mahdollisiin sähkökatkoksiin esimerkiksi taskulampuilla, kynttilöillä ja paristoilla. Varmista, että sinulla on toimiva puhelin ja internetyhteys hätätilanteiden varalta.

Varmista, että mökillä on toimiva ensiapupakkaus ja tiedät, miten käyttää sitä. Jos liikutte jäällä, tarkista jään kantavuus ja pidä mukanasi tarvittavat turvavälineet.

Kunhan käytännön seikat on huomioitu, ei jäljelle jääkään kuin hyvä ruoka, luonnosta nauttiminen, saunominen ja rento yhdessäolo läheisten ihmisten kanssa. Mökkijoulun rauhaa ja tunnelmaa on vaikea voittaa, ja kiireetön yhdessä vietetty aika jättää lämpimät muistot vuosiksi eteenpäin niin lapsille kuin aikuisillekin.

Mitäpä jos ensi joulu vietettäisiinkin omalla mökillä?