Minkälainen käymälä mökille?

Huussi, puucee, hotelli helpotus, pikkula, vessa, veski, käymälä, toiletti… rakkaalla istuntopaikalla on monta nimeä. Suomalaisista mökkivessoista tunnetuin on vanha kunnon ulkohuussi, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy.

Kuivikekäymälä ja kompostikäymälä suosituin

Kaikilla mökkitonteilla ei ole saatavilla sähköä tai juoksevaa vettä, saati kunnallistekniikkaa, joten kuivikekäymälä tai kompostikäymälä on monien suosima vaihtoehto.

Kuivikekäymälä voidaan asentaa suoraan lattiapinnalle, eikä se vaadi sähköä tai vettä toimiakseen. Käytön jälkeen sinne laitetaan nimensä mukaisesti kuiviketta. Moniin markkinoilta saataviin malleihin kuuluu poistoilmaputki, joka takaa huoneilman hajuttomuuden.

Kompostikäymälä taas on kätevä, sillä siihen voi heittää myös keittiön biojätteet. Tyhjennettävää kompostia voidaan käyttää esimerkiksi mökkipuutarhan koristekasvien lannoitteena. Kompostikäymälät on usein tehty lämpöeristävästä materiaalista, mikä takaa sen ympärivuotisen toiminnan. Kuivikekäymälän tapaan poistoilmaputki takaa hajuttomuuden.

 

Kuivikekäymälän ja kompostikäymälän plussat ja miinukset

+ Ei vaadi sähkö-, vesi- tai viemäriliitäntää

+ Ekologinen

+ Nykyaikaisissa malleissa asennus onnistuu asuintiloihin katonharjalle tulevan poistoilmaputken ansiosta

+Tuotoksen jatkohyödyntämismahdollisuus esim. puutarhassa

+ Markkinoilta löytyy laajasti vaihtoehtoja eri budjetteihin

- Käyttö ja huolto vaatii tarkkuutta

- Eri säiliöiden tyhjennys

-Jäätymisen vuoksi tehtävä toimenpiteet talvenvaralle

 

Kuivakäymälä on täysin hajuton vaihtoehto

Mökkien sähköistyessä ja nykyaikaistuessa markkinoille on vuosien mittaan alkanut tulla moderneja käymälävaihtoehtoja. Näitä ovat polttavat ja pakastavat kuivakäymälät.

Polttokäymälässä kaikki sinne tulleet jätökset poltetaan suljetussa polttokammiossa korkeassa lämpötilassa. Palamisesta syntyneet kaasut ohjataan poistoilmaputken avulla ulos, joten huoneilmaan ei pääse epämiellyttäviä hajuja. Usean viikon käytön lopputuotteena syntyy pieni määrä tuhkaa, joka on helppo hävittää muun talousjätteen mukana. Polttokäymälä vaatii toimiakseen sähkö- tai sähkö- ja kaasuliitännän.

Pakastavan käymälän toimintaperiaate perustuu jätteen nopeaan pakastamiseen. Tällöin hajuja ei ehdi syntyä, joten poistoilmaputkelle ei ole tarvetta. Pakastava käymälä voidaan siis asentaa melkeinpä mihin tahansa. Se on myös tästä syystä erinomainen talvikauden vessa.

 

Polttavan ja pakastavan käymälän plussat ja miinukset

+ Ekologinen

+ Voidaan asentaa sisätiloihin

+ Hajuton ja hygieeninen

+ Nopea ja hajuton tyhjennys

- Vaatii toimiakseen sähkö- tai sähkö- ja kaasuliitännän

- Hieman hintavampi