Ekologinen mökkeily - vinkkejä vihreisiin valintoihin mökillä

Mökkeilyn askeettisuus ja rauha on houkutellut suomalaisia luonnon ääreen jo vuosia. Mökkien varustelutason nousun myötä vapaa-ajan asunnot ovat lähellä kakkosasuntoja, ja saattavat olla yllättäviä energiasyöppöjä.


Valtionyhtiö Motiva on laatinut
mökkeilijän oppaan, jossa annetaan hyviä vinkkejä energiatehokkaaseen loma-asumiseen. Alla kooste toimenpiteistä, joilla teet mökkiasumisesta ekologisempaa!


Varsinkin kesällä kannattaa viilentää viisaasti. Helteen helliessä, sisätilojen lämmön nousua voi hillitä pitämällä ikkunat ja ovet suljettuina, sulkemalla verhot ja kaihtimet ja sammuttamalla tarpeettomat sähkölaitteet. Tuuletus on tehokkaampaa aina varjon puolelta ja varsinkin viileämpinä vuorokauden aikoina, kuten illalla ja yöllä.

Ovien ja ikkunoiden tiivisteet ehkäisevät ilmavuotojen ja ulkopuolisen veden kulkeutumisen ikkunarakenteisiin. Juuri ilmavuodot aiheuttavat vedontunnetta, ja kuluttavat energiaa. Tarkasta siis tiivisteiden kunto ja sopivuus!

Hyvä ilmanvaihto kannattaa aina. Säännöllinen tuloilmasuodattimien puhdistus ja venttiilien vaihto vanhoista uusiin saattaa olla monella mökinomistajalla paikallaan. Turvallisinta on, kun ilma pääsee kiertämään tiloihin, joissa poistoilmaventtiilit tai hormit sijaitsevat.

Energiatehokas valaisu kannattaa muistaa mökilläkin. Vanhat halogeenilamput unohtuvat helposti paikoilleen, eikä niitä muista vaihtaa energiatehokkaisiin ledlamppuihin, energiansäästölamppuihin tai ekohalogeeneihin. Ulkovalaisussa voi hyödyntää ajastimia, liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä, ettei valot ole tarpeettomasti päällä.

Talven tullessa monet pitävät mökkiä lämpimänä, vaikka kukaan ei siellä oleskele. Sähkölämmitteisessä mökissä kuivanapitolämmitys on parempi ratkaisu kuin luopua talvilämmityksestä kokonaan. Käyttämällä kuivanapitolämmitysta voit pienentää myös hiilijalanjälkeä. Noin 3­–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpi lämmitys riittää hyvin, ja säästöt voivat olla useita satoja euroja. Huom. Muista aina varmistaa kuivanapitolämmityksen soveltuvuus mökillesi (mm. vesiputkistot ja vesivaraaja).

Ilmalämpöpumpullakin voi lämmittää mökkiä kätevästi. Varsinkin kun mökki on tyhjillään, ilmalämpöpumppu soveltuu ylläpitolämmitykseen hyvällä hyötysuhteella. Talvella on hyvä tarkistaa laitteen pakkasraja käyttöohjeesta – kovilla pakkasilla laitteen hyötysuhde laskee ja laite on syytä sammuttaa kokonaan.


Vinkkejä ekologisempaan mökkeilyyn:

  • Kylmäsäilytyslaite kannattaa sijoittaa kauemmas kalusteista, uunista, takasta tai lämpöpatterista. Tällä tavoin voi minimoida laitteen sähkönkulutuksen sekä pidentää laitteen elinikää.

  • Vältä sähköpatterilla tuotettuja lämpöasteita: jo 1 aste huonelämmössä lisää 5 % sähkön kulutusta.

  • Tarkista, ettei wc-istuimessa ole piilovuotoja, sillä vuodot voivat kuluttaa vettä yli miljoona litraa vuodessa.

  • Jo 2 minuuttia lyhyempi suihkuttelu päivässä säästää noin 70 €/hlö vuodessa.

  • Hanki mökille ekologisia tuotteita ja tutustu luontoystävällisiin tuotesarjoihin. Vaikka mökkien jätevedet menevätkin pienpuhdistamoihin, kannattaa silti olla varovainen kemikaalien kanssa.

  • Ole omavaraisempi! Mökillä voi olla hauska puuhastella omalla kasvimaalla, kasvattaa yrttejä ja marjoja sekä korjata sadosta herkkuja pöytään.

  • Puutarhaa voi kastella käyttäen järvivesipumppua tai keräämällä hapekasta sadevettä! Näin maailman puhtain juomavesi säästyy juomiseen.

  • Kompostoi! Keittiön biojätteet, kuivakäymälän jätökset ja puutarhan kasvijätteet voi kompostoida mullaksi, jota voi hyödyntää puutarhassa.

Lähde: Motiva.fi