UPM Bonvesta
  • Mökkipaketin hyödyt vs. itse rakentaminen

Mökkipaketin hyödyt vs. itse rakentaminen

Unelmien mökin voi saavuttaa monella tavalla, joko rakentamalla itse tai hyödyntämällä valmiita paketteja – ja kaikkea siltä väliltä. Eri tavoissa on hyötyjä ja kompastuskiviä, joita kannattaa punnita ennen lopullisen päätöksen tekoa. Samalla on hyvä käydä läpi, mitkä asiat vaikuttavat lopulliseen kustannukseen.

Pakettiratkaisun tietopaketti

Mökkipaketti yksinkertaistaa rakennusprojektia, sillä niissä on mahdollista valita itselle sopivin ratkaisu joko valmiista malleista, tai räätälöidä mökki omien toiveiden mukaan. Mökkipaketit muodostavat erilaisia kokonaisuuksia, jotka voivat sisältää tontinraivauksen tai muita tonttiin liittyviä töitä, kuten kaivon tai perustusten rakentamisen. Palvelut ovat käteviä ja säästävät aikaa, mutta nostavat mökkipaketin kokonaishintaa. Tehokas tapa kustannuksien pienentämiseen on osallistua itse projektiin, esimerkiksi maalaamalla seiniä tai tekemällä muita pienempiä töitä.

Pakettiratkaisussa mökin elementit valmistetaan tehtaalla, joten kulut tiedetään suunnitteluvaiheessa. Mökki toimitetaan tontille elementteinä ja kasataan paikan päällä, tai tilamoduulit siirretään sellaisenaan suoraan perustusten päälle, ikään kuin nosturilla pihalle -menetelmällä.

Kilpailuttaminen kannattaa

Mökkivalmistajien kilpailuttaminen on hyvä lähtökohta rakennusprojektille. Esimerkiksi paikallisella rakentajalla voi teettää urakan ja tehdä osan itse, jos haluaa! Jos se ei tunnu hyvältä ratkaisulta, toinen vaihtoehto on tilata talotehtaalta mökkipaketti. Jos suunnitelmissa on rakentaa mökki itse, kannattaa pohtia omaa taitotasoa. Tuleeko säästöä, mutta laadun kustannuksella? Hyvä alku on toimia apulaisena, jolloin säästää ja samalla oppii uutta. Kokeneemmalle nikkaroijalle itse rakentaminen on kustannustehokas tapa saada oma mökki.

Varustelutaso vaikuttaa mökin rakennuskustannuksiin

Mökin hintaan vaikuttavat käyttötarkoitukseen liittyvät lisävarusteet, materiaalit ja kokoluokka. Ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu mökki maksaa enemmän kuin kesäasumiseen, sillä talviasuttavaan rakennukseen tarvitaan varustelut, jotka lähentelevät jo omakotitalon tasoa. Kalleimmat neliöt tulevat kosteiden tilojen ja keittiön rakentamisesta, varsinkin verrattuna varastoihin tai olo- ja makuuhuonetiloihin. Rakentamisen aikana voi vielä hieman säätää pieniä asioita, mutta suuret muutokset tai lisätyöt nostavat mökkiprojektin hintaa tuntuvasti.

Kustannustehokkainta on siis tehdä mökki itse, ja kalliimpaa on tilata mökki valmiina toimituksena. Kannattaa punnita projektia ajan, vaivan, työnjäljen ja hinnan kannalta, sekä verrata niitä omiin odotuksiin. Työn voi tilata muualta kokonaan tai osallistua sen verran, mihin itse pystyy. Tärkeää on suunnitella mökki omiin tarpeisiin ammattilaisen avulla. Sen jälkeen on helppo kilpailuttaa tekijät samalla suunnitelmalla ja samoilla ratkaisuilla.