Grillatut kasvikset

08/06/2018 21:00:00

Mökki- ja grillauskelit sen kuin jatkuvat. Sadonkorjuuaika on parhaimmillaan, joten nyt kannattaa panostaa kotimaisiin kasviksiin. Grillatut kasvikset ovat maukas lisä mille tahansa lihalle tai kalalle, mutta ne sopivat ateriaksi myös sellaisenaan.

 

Grillaaminen on rentoa ruoan valmistamista ja hauskaa ajanvietettä mökkivieraiden kanssa. Grillatut kasvikset voi esivalmistella hyvissä ajoin etukäteen tai tehdä yhdessä porukalla.  Jokainen voi avustaa ruoanlaitossa, sillä esivalmistelut ovat tärkeä osa grillaamista.

 
grillivihannekset.jpg
 

Värikkäät kasvikset tuovat ateriaan raikkautta ja rapeutta. Raaka-aineet voi valita puhtaasti omien suosikkikasvisten tai sesongin tarjonnan mukaan. Kasvisten valelu yrttisellä marinadilla tuo makuun lisää syvyyttä ja mehevyyttä. Pienen pieni ripaus suolaa valmiiden vartaiden päälle viimeistelee kokonaisuuden.

 

"Kasvisten valelu yrttisellä marinadilla tuo makuun 
lisää syvyyttä ja mehevyyttä. Pienen pieni ripaus suolaa 
valmiiden vartaiden päälle viimeistelee kokonaisuuden."

 

Grillauslämpötila ja -aika vaihtelevat käytetyn grillin mukaan. Grillatessa maltti on valttia, sillä hosuessa ruoat jäävät helposti raaoiksi. Grillimestari tuntee oman grillinsä salat parhaiten.

 
grillivartaat.jpg
 

Grillatut kasvikset vartaissa:

  • Kesäkurpitsaa
  • Herkkusieniä
  • Kirsikkatomaatteja
  • Paprikaa
  • Sipulia
  • Maissia

Yrttinen marinadi kasviksille:

  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna (esimerkiksi persiljaa, timjamia, rosmariinia)
  • rouhittua mustapippuria
  • ripaus suolaa valmiiden vartaiden päälle
 
  1. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne veteen likoamaan.
  2. Yhdistä marinadin ainekset kulhossa.
  3. Huuhtele kasvikset ja paloittele ne sopivan kokoisiksi. Mitä pienemmäksi kasvikset on paloiteltu, sitä nopeammin ne kypsyvät. Pienet herkkusienet ja kirsikkatomaatit voi pujotella vartaisiin sellaisenaan.
  4. Pujottele vartaisiin vuorotellen erilaisia kasviksia tai tee jokaisesta lajista oma vartaansa. Meillä esimerkiksi sipulit grillataan yleensä omissa vartaissaan.
  5. Valele vartaat marinadilla ennen grillausta sekä muutaman kerran grillaamisen aikana.
  6. Grillaa kasvisvartaat kauniin värisiksi. Kääntele vartaita välillä. Viimeistele valmiit vartaat pienellä ripauksella suolaa.
 
grillatut_kasvikset_2.jpg
 

• Vartaisiin sopivat mainiosti myös keitetyt perunat, parsa, munakoiso ja kukkakaali.

• Myös juurekset sopivat grillaamiseen. Niitä kannattaa esikeittää suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia.

• Halloumijuusto on erinomainen makupari kasvisten kanssa. Suolainen juusto kestää hyvin kuumennusta ja pitää muotonsa grillatessa.

 

Värikästä grillikauden jatkoa!

 

- Maria